Szénanátha műtéti kezelése

Szénanátha műtéti kezelése

A szénanátha egy olyan betegség, mely a civilizációs életformánk kialakulásával, a klasszikus növényi és állati társulások (ligetek, erdők, mocsarak) kiirtásával és a "modern" lakóépületek elterjedésével arányosan növekedett ilyen gyakoriságúvá. Oki kezelésére nem sok lehetőségünk van, a környezetváltás a betegek többségénél nem jön szóba, az immunterápia pedig jelenleg drága és nem mindenkinél hatékony. A tüneti terápia alapját képező szteroid tartalmú készítményektől sokan idegenkednek, tartós használatuk nem mindig probléma mentes.

A tünetek között vannak az életminőséget kevésbé és meghatározóan befolyásolók. Az időszakos vizes orrfolyás tüsszögés vagy orrviszketés tolerálható és kevesebb problémát okoz. A fő gondot az orrdugulás jelenti, mely alvászavarhoz, orrcsepp-függőséghez, gyakoribb fertőzésekhez, torokpanaszokhoz vezet. A betegek ezt a tünetet tolerálják legkevésbé, a műtéti kezelés ennek megszüntetésére irányul. A gátolt orrlégzés végleges műtéti megoldásával az életminőség jelentősen javul.

A műtét mindig a beteg anatómiai viszonyaihoz adaptált kell legyen, célja a szabad orrlégzés biztosítása, melyet a betegségben megnagyobbodott alsó illetve középső orrkagylók normálméretűvé alakításával, orrszárnyi- és orrsövényplasztikával, orrpolipok eltávolításával illetve ezek kombinációjával érünk el. Műszerezettségi hátterét az endoszkópos hideg-, koblációs- és radiofrekvenciás technikák biztosítják.