Orrmandula problémakör gyermekkorban

Orrmandula problémakör gyermekkorban (gátolt orrlégzés, gyakori hurut és középfülgyulladás, halláscsökkenés)

A közösségbe kerülő gyermek gyakori felsőlégúti fertőzései az élet természetes velejárói. Ilyenkor az orrmandula gyakran begyullad, a fülkürt életkori sajátosságai miatt pedig heveny középfülgyulladás is kialakulhat. Ez gyógyszeresen általában jól kezelhető, idővel a gyermek "kinövi".

Amennyiben a fertőzések miatt az orrmandula tartósan megnagyobbodik, egy jellegzetes idült problémakör alakul ki, mely szakorvosi megoldást igényel. A tartósan megnagyobbodott orrmandula egyrészt orrlégzési akadályt képez, másrészt beszűkítve a szájadékokat fülkürt-működési elégtelenséget okoz. A gátolt orrlégzés miatt a gyermek horkol, nyitott szájjal légzik, mely alvászavart, gyakori elhúzódó hurutokat, hosszabb távon gótikus szájpadot, bamba arckifejezést hoz létre. A fülkürt elégtelen működése pedig a dobüregben negatív nyomást, majd folyadékfelszaporodást így vezetéses halláscsökkenést eredményez. Az alváshiány és a halláscsökkenés a gyermek szellemi fejlődését visszaveti, társaitól lemarad. Hosszú távon gyöngydaganat és a középfül elhegesedése miatt visszafordíthatatlan halláscsökkenés alakulhat ki, a gyermekből "füles felnőtt" lehet.

A probléma gyógyszeres megoldási lehetőségei egy szint után már elégtelenek. Ilyenkor műtéti megoldás javasolt, melynek eredményei kiválóak, a probléma legtöbbször megszűnik. A műtét több összetevőből áll. Egyrészt "hideg technikával" eltávolítjuk az orrmandula fő tömegét, másrészt - ha az előzetes vizsgálatok dobüregi váladékot mutatnak - mikroszkóp mellett a dobhártyán mini-metszést ejtünk, a váladékot a dobüregből kiszívjuk, illetve -kocsonyás jellegű váladék esetén - a dobhártyába tubust is helyezünk, mely mű-fülkürtként a nyomásviszonyokat azonnal helyreállítja.

A tubus nyitott középfület eredményez, ezért kilökődéséig (átlag 6 hónap) víz nem mehet a hallójáratba, ami a strandolási időszakban számos élménytől foszthatja meg a gyermeket. Emiatt munkám során a tubust igyekszem minél kevesebbszer, csak a nagyon indokolt esetekben alkalmazni. Ehhez nagy lendületet adott az elmúlt időben bevezetett fülkürt-szájadék körüli finomtechnikás (koblációs) orrmandula-eltávolítás, mely a fülkürt-működés tekintetében az orrmandula műtétek eredményességét növelte.