Immunterápia szénanáthában

Immunterápia szénanáthában (sublingualis cseppek)

A szénanátha egy olyan betegség, mely a civilizációs életformánk kialakulásával, a klasszikus növényi és állati társulások (ligetek, erdők, mocsarak) kiirtásával és a "modern" lakóépületek elterjedésével arányosan növekedett ilyen gyakoriságúvá. Igazi oki terápia a környezetünk helyreállítása lenne, mely "fogyasztói" társadalmunkban, jelen hozzáállásunkkal esélytelen. A helyi környezetünk "lecserélése", az elköltözés is megoldás lehet, de ez a betegek többségénél nem jön szóba. Oki kezelésnek így az egyetlen ismert módja az immunterápia ("védőoltás"), mely az immunrendszernek a kiváltó allergénhez való fokozatos hozzászoktatását jelenti.

A kezelés eredményességének az alapja a betegséget kiváltó allergének pontos meghatározása, mely bőrteszttel és laborvizsgálattal lehetséges. A kezelés maximum 2 allergénnel szemben kezdhető meg, tehát ideális esetben a beteg ennél több dologra nem allergiás. Ha mégis az, a kezelésnek a legerősebb allergének ellen kell irányulnia.

A meghatározott protokoll szerint, fokozatosan emelkedő, majd fenntartó adagban naponta a nyelv alá befújt oldat jól tolerálható, mellékhatásai minimálisak. A terápia kitartást igényel, mivel 3 éven keresztül kell alkalmazni, hatását fokozatosan éri el.

A kezelés drága, becsült költségei 10.000-15.000 Ft /hó 3 éven keresztül, az OEP jelenleg nem támogatja. Összehasonlításképpen egy steroidos orrspray - antihisztamin tabletta kombináció 3.000-8.000 Ft /hó költséggel kalkulálható.

Eredményességéről összességében elmondható, hogy a betegek 50%-a panaszmentessé válik, 30%-nál a panaszok lényegesen javulnak, 20% nem reagál a kezelésre. Az eredmény tartós, évekig fennmarad, nagyon hosszú távra tapasztalat nincs.