Garatmandula műtéti megkisebbítése

Garatmandula műtéti megkisebbítése (tonsillotomia)

Korábban a garatmandula műtéti kezelésének kizárólag egyetlen módját, a teljes, tokkal együtt történő eltávolítást alkalmazták. Abban az esetben, ha a szervnek nincs már kiemelt funkciója (ami az életkor előrehaladtával megtörténik) illetve gócként több kárt okoz, mint hasznot vagy szövődményes mandulagyulladás alakul ki ma is a teljes eltávolítás az elfogadott megoldás. Hátránya, hogy a sebgyógyulás hosszabb, a sebfájdalom jelentős, és az utóvérzés esélye 2-5%.

A mandulák élettani funkcióját korábban alábecsülték, az eltávolítás kapcsán hosszú távú hátránnyal nem számoltak. A legújabb kutatások szerint azonban a korai életkorban végzett mandula eltávolítás hosszú távon növeli az alsólégúti fertőzések, az allergiás megbetegedések és a krónikus légúti betegségek (pl. COPD) gyakoriságát, valamint a megmaradó nyelvgyöki mandula megnagyobbodása miatt az obstruktív alvási apnoe valószínűségét.

A több millió éves evolúció alatt létrejött mandula, mint szerv funkciója kisgyermekkorban, az adott életkorra jellemző fertőzések lokalizálásában és az immunitás kialakításában jelentős lehet. A műtéti indikáció felállításában ezt is célszerű figyelembe venni. Emiatt, 6 éves kor alatt, a garatmandulák teljes eltávolítása csak ritka, súlyos fertőzések esetén javasolható. Ebben az életkorban a legtöbb gondot a légúti akadályt képező, megnagyobbodott garatmandula okozza. Ilyenkor alvás alatt a felsőlégút gyakran elzáródik, mely az alvásmélység és alvásminőség jelentős romlásával jár. A tartós alváshiány pedig a gyermek testi és szellemi fejlődésének korlátja. A problémát ilyen esetben nem a mandula funkciója, hanem a mérete jelenti. Ilyenkor a mandula megkisebbítése, normálméretűvé alakítása a javasolt megoldás, mely a légúti akadályt és az alvászavart megszünteti, a funkciót pedig jelentősen nem rontja.

A garatmandulák műtéti megkisebbítése átlagos méretű mandula kialakítását jelenti, melynek technikailag legoptimálisabb módja a koblációs technika, mellyel a mandulák tetszőleges alakúvá és méretűvé formázhatók. A beavatkozás nagy előnye, hogy műtét utáni fájdalom minimális, a sebgyógyulás gyors, utóvérzés pedig szinte nem fordul elő.